top of page

Πολλοί μιλούν για Ψυχοθεραπεία.. Για ποιους λόγους οι άνθρωποι πάνε και τι είναι αυτό;

  • Writer: Θεανώ Μακαρούνα - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
    Θεανώ Μακαρούνα - Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
  • Mar 6, 2021
  • 4 min read

Updated: Dec 14, 2022


Οι άνθρωποι ξεκινούν το ταξίδι της ψυχοθεραπείας, έχοντας ο καθένας το δικό του αίτημα. Κυρίαρχα ζητήματα που τους απασχολούν είναι οι προσωπικές τους σχέσεις με τους συντρόφους, τα παιδιά τους, τους φιλικούς κύκλους, τους συναδέλφους, την οικογένεια τους. Επίσης μεταβάσεις σε μία άλλη φάση ζωής το πέρασμα για παράδειγμα απ’ την εφηβεία προς την ενήλικη ζωή, ή ένα απρόσμενο και αναπάντεχο γεγονός (ένας θάνατος, ένας επώδυνος χωρισμός, μια τραυματική εμπειρία..).

Άλλοι άνθρωποι έρχονται με ανεπούλωτες συναισθηματικές δυσκολίες και βιώματα του παρελθόντας που μοιάζει να επανέρχονται στο «τώρα» και να εκφράζονται μέσα από ψυχολογικές δυσκολίες που μας οδηγούν σε αδιέξοδα, στην εκδήλωση δράσεων/ αντιδράσεων και επιλογών που μοιάζει να μας κάνουν να δυσφορούμε καθώς και σωματικά συμπτώματα όπως έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, ειδικές φοβίες, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, ιδεοψυχναγκαστική διαταραχή, ψυχοσωματικά προβλήματα, ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες κ.λ.. Στην ουσία όλα αυτά είναι τα εμφανή συμπτώματα που εάν κανείς τα αξιοποιήσει λαμβάνοντας τα ως σημάδια που κάτι θέλουν να μας «πουν» (όσο δυσάρεστα κ αν είναι αρχικά) τελικά καταλήγουν να γίνουν «οι πύλες» που μας οδηγούν στην κατανόηση του εαυτού μας, φωτίζοντας κομμάτια της ιστορίας μας που αρχικά μπορεί να μοιάζουν ασύνδετα με το εμφανή σύμπτωμα όμως στην πορεία διαπιστώνουνουμε πως δεν είναι.. και σιγά σιγά το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται..

Ο κάθε θεραπευμένος έρχεται με κάποιο λόγο.. κάτι αναζητά.. κάτι μοιάζει να θέλει να αλλάξει.. κάτι επιθυμεί.. το μεγαλύτερο επίτεγμα είναι να υπάρχουμε στη ζωή μας με έναν ενσυνείδητο τρόπο, να είμαστε οι πρωταγωνιστές της ζωής μας και όχι οι κομπάρσοι μιας ιστορίας που το σενάριο κάποιοι άλλοι έχουν γράψει για εμάς..

..όταν λοιπόν κανείς οδηγείται στην θεραπεία φέρνει ένα αίτημα και με βάση το αίτημα που φέρνει θέτονται από κοινού με τον θεραπευτή οι θεραπευτικοί στόχοι. Εάν το αίτημα είναι στοχευμένο στη διαχείριση ενός συγκεκριμένου ζητήματος, τότε ορίζεται ένα θεραπευτικό συμβόλαιο Συμβουλευτικής Υποστήριξης, με ορισμένο αριθμό συνεδριών, συνήθως τα πρωταρχικά αιτήματα ικανοποιούνται στις πρώτες 12 με 20 συνεδρίες.

Οι άνθρωποι στην αρχική αυτή πρώτη φάση αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος που υπάρχουν στο σήμερα, συνδέεται με την ιστορία της ζωής τους και η συναισθηματική και συμπεριφορική έκφραση τους στο σήμερα είναι αλληλένδετη με το πλέγμα των σχέσεων στο οποίο ανήκουν. Κάποιοι θεραπευόμενοι μετά την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης και εφόσον έχουν επιτευχθεί οι θεραπευτικοί στόχοι που τέθηκαν, θα θελήσουν να αποχαιρετήσουν ολοκληρώνοντας την Συμβουλευτική Υποστήριξη. Άλλοι άνθρωποι θα θελήσουν να ξεκινήσουν το ταξίδι της Ψυχοθεραπείας ανανεώνοντας το θεραπευτικό τους συμβόλαιο και προχωρώντας σε μακρόχρονη θεραπεία. Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια 50’ και η συχνότητα τους μπορεί να είναι εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη.


Στην θεραπευτική ομάδα όλα τα μέλη δεσμεύονται στην εχεμύθεια και τον σεβασμό για την προσωπικότητα και την διαφορετική ιστορία ζωής του κάθε μέλους. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια και κανόνες, ώστε να έχουν όλα τα μέλη έναν τόπο που νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Ο τρόπος που οι θεραπευτές μιλούν, γίνεται και ο τρόπος που σιγά σιγά εσωτερικεύουν και τα μέλη της ομάδας.. Οι θεραπευόμενοι αρχίζουν σταδιακά να συνδέονται μεταξύ τους, ανακαλύπτουν ότι αν και διαφορετική η ιστορία του καθένα, στην πραγματικότητα τους συνδέουν κοινά συναισθήματα και εμπειρίες. Νιώθουν πως ανήκουν σε μία ομάδα, μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των άλλων με τρόπο βοηθητικό, δέχονται και παρέχουν υποστήριξη, με αποδοχή και ανοιχτότητα, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματα τους τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα και μαθαίνουν να τα ακούν και να τα επικοινωνούν με έναν πιο υγιή, άμεσο και «καθαρό» τρόπο προς τα υπόλοιπα μέλη. Αναπτύσσεται μια πιο συμπονετική- παρηγορητική ματιά και προς τον εαυτό αλλά και προς τους άλλους. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως οι ιστορίες των ανθρώπων δεν είναι θέμα προς «κουτσομπολιό», η Επίκριση αρχίζει να χάνει έδαφος όταν εδραιώνεται η Κατανόηση του ότι πίσω από κάθε συμπεριφορά υπάρχουν πολλές αιτίες που την προκαλούν!

Η ομάδα λειτουργεί ως μια επανορθωτική εμπειρία, όπου οι άνθρωποι μέσα απ' την ματιά και τα λόγια των υπολοίπων αρχίζουν να συνδέονται με ολοένα και περισσότερες πλευρές του εαυτού τους και νιώθουν αποδοχή και ασφάλεια ώστε να μπορούν να υπάρχουν με όλα τα κομμάτια τους. Ως θεραπευτικός «μικρόκοσμος» λειτουργεί επανορθωτικά και τελικά το άτομο μεταφέρει την εσωτερική αλλαγή που σταδιακά εδραιώνεται μέσα στην ομάδα μέσω της εμπειρίας του και στο "πραγματικό του περιβάλλον".

Οι θεραπευτικές ομάδες είναι σταθερές σε σχέση με τον προκαθορισμένο αριθμό μελών, ωστόσο όταν κανείς ολοκληρώσει τον κύκλο θεραπείας του τότε προστίθεται νέο μέλος και αυτό δίνει την δυνατότητα στα νεότερα μέλη καθώς γνωρίζουν σταδιακά την ιστορία των παλαιότερων μελών και την εξέλιξη τους χάρη στην θεραπεία, να αισθάνονται ελπίδα ότι και εκείνοι θα τα καταφέρουν. Οι θεραπευτικές ομάδες λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα για δύο ώρες. Συνήθως οι υπεύθυνοι θεραπευτές για τον συντονισμό της ομάδας είναι δύο.

Θεραπεία Ζεύγους

«Η σχέση αρχικά προσφέρει αισθήματα αγάπης και ασφάλειας μα αν η κοινή ζωή απέχει από τις προσδοκίες του καθενός τότε η σχέση και η επικοινωνία μετατρέπεται σε παράλληλους μονολόγους.»
Δύο άνθρωποι ενώνονται και φέρνουν μαζί τους την δική τους ξεχωριστή ιστορία ζωής που περιλαμβάνει τα βιώματα και την εμπειρία που ο καθένας έχει από το πρωταρχικό πλαίσιο αναφοράς που είναι η οικογένεια του, φέρνει τους γνωστικούς και συναισθηματικούς χάρτες που ακολουθεί για να δρα και να αντιδρά, τις αφηγήσεις σημαντικών προσώπων που έχουν διαμορφώσει τις πεποιθήσεις του για τα πρότυπα σχέσεων καθώς τις αφηγήσεις που διαμορφώνουν την αίσθηση που ο καθένας αναπτύσσει για τον εαυτό του ξεχωριστά.
Τα διαγενεακά μοντέλα και η εμπειρία του παρελθόντος του ενός αλληλοεπιδρούν με του άλλου και κατασκευάζουν το δικό τους τρόπο να "υπάρχουν" στο δικό τους μοναδικό μαζί..

Η θεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που επιθυμούν να συνδεθούν με τα συναισθήματα τους, να αναγνωρίσουν τον τρόπο που οι ενδοσκοπικές συγκρούσεις γίνονται διαπροσωπικές συγκρούσεις, ερχόμενοι σε επαφή με τις βαθύτερες ανάγκες, προσδοκίες και επιθυμίες που ξεκινούν από μέσα τους και απευθύνονται τελικά στο σημαντικό άλλο πρόσωπο. Σκοπός είναι να κατανοήσουν βαθύτερα τόσο τον εαυτό τους, όσο και τον άνθρωπο τους και να επεξεργαστούν τους φαύλους κύκλους επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει και συνεχίζουν να διατηρούν, ακόμη κ αν αυτοί υπονομεύουν την συναισθηματική και σωματική σύνδεση μεταξύ τους.

Αλλάζει ο φακός εστίασης, αντί να επικρίνουν και να αλληλοκατηγορούν ο ένας τον άλλο, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους, κοιτώντας με μια πιο καθαρή ματιά αυτό που αισθάνονται, αυτό που χρειάζονται και αυτό που έχουν ανάγκη από τον σύντροφο τους. Το θεραπευτικό πλαίσιο λειτουργεί ως μια ασφαλή βάση μέσα στην οποία θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να είναι μαζί δημιουργώντας ένα πιο υγιή και λειτουργικό τρόπο σύνδεσης ώστε να εξελίσσονται μόνο αλλά παράλληλα και στο δικό τους μαζί ή αν επιθυμούν να χωρίσουν τους δρόμους τους με έναν τρόπο όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνο και τραυματικό.


 
 
 

Σχόλια


bottom of page