top of page

Το ταξίδι της Ψυχοθεραπείας

 Ο Εαυτός μας & οι Άλλοι

Το Γνωστικό σύστημα αυτοαναφοράς είναι το αντιληπτικό και ερμηνευτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ένα σύστημα (άτομο,οικογένεια) για τον εαυτό του. Η αντίληψη που έχουμε αναπτύξει για τον εαυτό μας και οι ερμηνείες που δίνουμε σε όσα μας συμβαίνουν είναι γνωστικοσυγκινησιακές.  Κάθε επιλογή μας συνοδεύεται από τη λογική και κάποια συναισθηματική επένδυση. Κάθε σκέψη,  κάθε βήμα που κάνουμε, συνοδεύεται από συναισθηματική χροιά. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι άρρηκτα δεμένη με το πώς νιώθουμε για αυτόν.

Σε ένα πρώτο επίπεδο , αρχικά κανείς είναι να αναγνωρίσει το συνειδητό ή ασυνείδητο ρεπερτόριο συμπεριφορών που εκδηλώνει και τα μοτίβα επικοινωνίας που έχει καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Είναι σαν να ξετυλίγουμε ένα νήμα που μας δείχνει πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο αρχίζουν να διαφαίνονται οι ψυχολογικοί «ρόλοι» που είναι γεννημένοι μέσα από το οικογενειακό μας περιβάλλον, συχνά μας ακολουθούν σιωπηλά, επηρεάζοντας τις σχέσεις μας σε όλη μας τη ζωή. Ίσως να μάθαμε να είμαστε «ο σωτήρας», «ο μεσολαβητής», «ο αντιδραστικός» ή «ο φροντιστής» – ρόλοι που μας καθόρισαν και που, ενδεχομένως, συνεχίζουν να μας καθορίζουν. Μέσα από τη συνειδητοποίηση αυτών των ρόλων, αποκτούμε τη δύναμη να σπάσουμε τα δεσμά τους.

 Το τρίτο και πιο βαθύ επίπεδο μας καλεί να στραφούμε προς τον ίδιο μας τον πυρήνα μας. Διαμορφώνονται βαθύτερα υπαρξιακά ερωτήματα που αντηχούν στο είναι μας: Ποιος είμαι πραγματικά; Τι με συνδέει με τους άλλους; Ποιον σκοπό έχω στη ζωή μου; Προς ποια κατεύθυνση θέλω να κινηθώ; Είναι ένα ταξίδι υπαρξιακής αναζήτησης. Είναι μια διαδικασία κατανόησης και ανασύνθεσης του εαυτού μας.

Ο τρόπος που φωτίζονται

τα κομμάτια του παζλ

Τα ασφαλή θεμέλια πάνω στα οποία δομούνται τα στάδια της θεραπευτικής πορείας ή αλλιώς της γνωστικοσυγκινησιακής εξέλιξης μας.

Στο πρώτο στάδιο κυριαρχεί ένας "γραμμικός" και συχνά "άκαμπτος" τρόπος σκέψης.

Ο λεγόμενος διπολικός τρόπος σκέψης όπου η οπτική του ατόμου κυμαίνεται σε δύο άκρα σε αυτό του "μαύρου ή του άσπρου". Στο λόγο του αποτυπώνονται εσωτερικές ασύνδετες συγκρουόμενες αντιφάσεις και υπάρχει δυσκολία τόσο σύνδεσης όσο και έκφρασης συναισθήματος.

Σταδιακά το άτομο αναπτύσσει έναν «εσωτερικό παρατηρητή» αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον τρόπο λειτουργίας του, παρατηρώντας την συμπεριφορά του και τους "ρόλους" του αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά να αναδιαμορφώνει τον τρόπο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.

Τα Στάδια της Θεραπείας

Β1 Στάδιο: Οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν οδηγούν σε ένα γνωστικοσυγκινησιακό χάος, η παλιά αίσθηση που είχε το άτομο για τον εαυτό του καταρρίπτεται και οι καινούργιες αντιλήψεις ακόμη δεν έχουν γερές βάσεις για να σταθούν και να μπορέσουν να τον ανακουφίσουν.

Β2 Στάδιο: Σε αυτό το σημείο ο θεραπεύομενος θα εισαχθεί σε βαθύτερες αναθεωρήσεις σχετικά με τον εαυτό του και αυτό θα τον οδηγήσει στο στάδιο του «εσωτερικού ταξιδιού».

Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού αναπτύσσεται μια νέα οπτική τόσο νοητικής, όσο και συναισθηματικής φύσεως. Αρχίζουν να δημιουργούνται νέες συνδέσεις . Μοιάζει να νοηματοδοτείται η ζωή με έναν περισσότερο συστημικό τρόπο σκέψης, αρχίζει ανακαλύπτει κανείς την δική του "φωνή" και μαθαίνει να ενδυναμώνεται ώστε να γίνει ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του.

Γ Στάδιο: Ο θεραπεύομενος συνδέει τα "κομμάτια του πάζλ" που έχει μαζέψει στα προηγούμενα στάδια, έχει πλέον μια καθαρή ματιά, το δικό του ολόκληρο σχήμα, τη δική του έκταση και τα δικά του χρώματα. Κινείται στη ζωή έχοντας το δικό του σταθερό βήμα και εδραιωμένη την εσωτερική του πυξίδα η οποία τον κρατά συνδεδεμένο με το συναίσθημα του που βρίσκεται σε "ισορροπία" με την λογική. Συντονισμένος κανείς με την εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα ζει την ζωή που ο ίδιος επιθυμεί.

bottom of page